Co pomůže při zánětu průdušek?

24. 12. 14:03

V období častých nachlazení, která nechtějí ustoupit nebo se stále vrací, se každá rada hodí. Když nezabírají čaje, je čas na léky, ale ty mohou být i přírodního původu, proto rozhodně není třeba váhat s jejich využitím.

Pexels cottonbro 4114713

Kapénky všude kolem nás

Rizikové pro nachlazení jsou zejména přetopené a nevětrané místnosti a dopravní prostředky, ve kterých snadno dochází k vysušení sliznic dýchacích cest. Takto oslabená sliznice je pak ideální vstupní branou pro bakterie a viry, které zapříčiní vznik zánětu a respiračního onemocnění. Patogeny se mezi lidmi šíří prostřednictvím drobných kapének slin či nosního hlenu.

V běžném životě se ale nemůžeme vyhnout kontaktu s osobou, která kašle, kýchne nebo jen promluví v naší blízkosti. O to hůře se infekci ubrání děti, které jsou mezi sebou v ještě těsnějším kontaktu než my dospělí a které se ještě učí základní hygienické návyky.

Na začátku bývá rýma

Možná i vy jste od své maminky v dětství slyšeli následující radu: Pořádně smrkej a odpočívej, aby ti to nevlezlo na průdušky. Maminky totiž ze zkušenosti dobře vědí, že z původního lehkého nachlazení v podobě bolesti v krku nebo rýmy se může rozvinout zánět průdušek, odborně akutní bronchitida. Zjednodušeně řečeno, k původním mírnějším příznakům se přidá pořádný kašel, který umí být v některých případech značně urputný.

Suchý kašel se mění ve vlhký

Pro bronchitidu je obvyklá zvýšená tvorba hlenu v dýchacích cestách a narušení jeho transportu poškozenými řasinkami v jejich výstelce. Hustý hlen tak zůstává v dýchacích cestách, nám se hůře dýchá a snažíme se hlen vykašlat. Původně suchý kašel se tak mění v kašel vlhký, tzv. produktivní. Mezi další příznaky zánětu průdušek patří:

  • zvýšená teplota nebo horečka,
  • pocit tíhy či bolesti na hrudi zejména při kašli,
  • celková slabost a únava.

Nekomplikovaná bronchitida trvá obvykle týden až čtrnáct dní. Doznívat ale může po dobu několika dalších týdnů v podobě suchého dráždivého kašle. Mohou se objevit i komplikace onemocnění, např. v podobě zánětu středního uchazánětu vedlejších dutin nosních nebo zápalu plic.

Na akutní bronchitidu postačí domácí léčba

Klasickou akutní bronchitidu můžete léčit sami doma, odpočívat, zvýšit příjem tekutin a podpořit vykašlávání volně prodejnými léky. Pokud dáváte přednost přírodním přípravkům, můžete vyzkoušet lék Bronchipret, buď ve formě tablet s extraktem z prvosenky a tymiánu, nebo ve formě sirupu s extrakty z tymiánu a břečťanu. Je vhodný při zvýšeném zahlenění a kašli.

Látky obsažené v Bronchipretu podporují přirozenou čisticí schopnost dýchacích cest a rozpouští hlen, čímž usnadňují jeho vykašlávání. Kromě toho dochází i ke zvýšení produkce hlenu a uvolnění průdušek. Oba extrakty se v působení vzájemně doplňují, a jejich výsledný účinek je tak ještě zesílen. V laboratorních podmínkách byl u nich pozorován i mírný antibakteriální a antivirový vliv na běžné původce kašle.

Tablety jsou určeny pacientům starším 12 let a sirup je možné podávat dětem již od 1 roku věku.




Kde koupit Bronchipret® ?

Žádejte ve své lékárně nebo kupte online

Koupit on-line
Bronchipret

Zjistěte více
o dalších produktech

www.schwabe.cz
schwabe

Čtěte pečlivě příbalové informace.  Bronchipret tymián a břečťan sirup a Sinupret forte obalené tablety jsou léky k vnitřnímu užití. Lavekan 80 mg měkké tobolky je léčivý přípravek s obsahem levandulové silice k vnitřnímu užití. Tebokan 120 mg potahované tablety je lék s obsahem extraktu EGb 761® z listů jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba) k vnitřnímu užití. Kaloba 20 mg / 7,5 ml sirup je lék s obsahem výtažku EPs 7630® z Pelargonium sidoides k vnitřnímu užití. Canephron obalené tablety je lék k vnitřnímu užití, použití tohoto tradičního rostlinného léčivého přípravku je založeno výlučně na zkušenosti z dlouhodobého použití.